top of page
Sök
  • Skribentens bildHSNG AB

Gymbarometern – en årlig kartläggning av svenskarnas träningsvanor


Gymbarometern är en medlemsundersökning med över 2500 respondenter, genomförd av e-handlaren Gymgrossisten, marknadsledande inom sportnutrition, kosttillskott och redskap online.


För andra året i rad har e-handlaren Gymgrossisten ställt frågor till sina medlemmar kring träningsvanor, motivation, drivkrafter och trender. I år har de dessutom borrat djupare i den växande trenden kring hemmaträning!


Hemmaträning – här för att stanna!

De senaste åren har efterfrågan på hemmagymsutrustning ökat kraftigt. Nära hälften (46%) av de som svarat på Gymbarometern uppger att de regelbundet tränar hemma, och de föga förvånande är det tidsvinsten som är den stora drivkraften – tidsbrist är den absolut vanligaste anledningen till att träningen inte blir av.

Den ökade efterfrågan på hemmaträningsutrustning antas till stor del vara driven av pandemi, trots det anger enbart 4% smittorisken på gymmet som ett skäl att träna hemma. Snarare är det nya rutiner och vanor, som att arbeta hemifrån och helt enkelt inte ha «vägarna förbi» gymmet som drivit på mycket av hemmaträningstrenden.

De allra flesta kombinerar träning på gym med hemmaträning, men hela 23% av de som svarat att de tränar hemma har inget gymkort utan förlägger all sin träning till hemmet – där vardagsrummet är den vanligaste platsen. Så oavsett om man bor i lägenhet eller hus ser de träningsmotiverade till att få rum för träningen hemma.

Av respondenterna uppger 20% att de har ett eget gym hemma och hela 55% har köpt något redskap för hemmaträning under det senaste året. De flesta som tränar hemma göra det med lättare redskap så som gummiband eller hantlar, men försäljningen av större redskap så som skivstänger och träningsställningar är också på frammarsch.

Träning med gummiband har blivit etablerat även bland de mer dedikerade, från att tidigare betraktats mer som ett redskap för rehabövningar. Tack vare det progressiva och dynamiska motståndet i gummibandet kan det användas på många olika sätt: för att avlasta kroppstyngden vid t.ex. pullups och dips, till att öka motståndet i många olika övningar. På Gymgrossistens sajt finns träningstips och övningar för just gummiband.

Ett annat redskap som blivit väldigt populärt tack vare mångsidigheten är kettlebells. Med ett par kettlebell i rätt vikt kan du träna hela kroppen på ett effektivt sätt, såväl styrka som flås. En fördel med kettlebellträning som många missar är hur effektiv helkroppsträning det är och förmågan det har att bidra till en förbättrad bålstabilitet och -styrka. Detta är genom den ojämna belastningen som naturligt sker vid många kettlebell-övningar som tvingar bålen att aktivera sig för att stabilisera kroppen.  Utbudet av utrustning är stort och både pris och kvalitet kan variera, Gymgrossisten har tagit fram en egen serie av redskap av hög kvalitet som är anpassad just för hemmaträning under varumärket Star Gear.


Sammanfattning

Årets Gymbarometer skulle kort kunna sammanfattas med detta, hemmaträning har blivit alltmer populärt under de senaste åren och har hittat en plats i många svenskars hem. Det finns många olika tillbehör och redskap att välja mellan. Gymgrossisten kan förse såväl nyblivna som som erfarna träningsentusiaster med utrustning och kosttillskott för att uppnå sina träningsmål.


338 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page